La renda valenciana d'inclusió (d'ara en avant RVI) es defineix com un dret subjectiu, que es concreta a través d'una prestació econòmica i/o una prestació professional per a realitzar un procés d'inclusió social, totes dues dirigides a cobrir les necessitats bàsiques de la unitat de convivència per a garantir la qualitat de vida, combatent l'exclusió i la vulnerabilitat social. La RVI podrà estar vinculada a instruments i actuacions de suport, facilitant l'accés a l'educació, la formació, l'ocupació, l'habitatge, la promoció de la salut i de l'autonomia personal i l'autodeterminació, la cultura, l'accés i formació a les tecnologies de la informació i la comunicació, la mobilitat, la participació social i la formació en igualtat de gènere i oportunitats.
La prestació econòmica de la RVI és periòdica, i de durada indefinida, sempre que es mantinguen en el temps els requisits i condicions que van originar el dret a la seua percepció i que permeten la seua renovació, que haurà de realitzar-se cada 3 anys (la persona titular haurà de sol·licitar la renovació entre els 3-6 mesos abans que finalitze la vigència de la resolució i acreditar el compliment dels requisits en aqueix moment).
Hi ha 4 modalitats de RVI, en funció de la situació de vulnerabilitat econòmica, social o laboral de la persona i la seua unitat de convivència:
a) RENDA COMPLEMENTÀRIA D'INGRESSOS, que comprèn 2 modalitats:
Aquestes 2 modalitats se sol·licitaran, tramitaran i resoldran en la direcció territorial de la conselleria competent en matèria de RVI (en l'actualitat Direcció territorial d'Igualtat i Polítiques Inclusives).
b) RENDA DE GARANTIA, que comprèn les següents modalitats:
Les 2 modalitats de renda de garantia, es dirigeixen a unitats de convivència en situació d'exclusió social o de risc d'exclusió social el nivell de la qual de recursos econòmics no aconseguisca l'import corresponent de la modalitat de renda de garantia que es tracte (RGIM o RGIS), resultant insuficient per a atendre les despeses associades a les necessitats bàsiques de la vida diària.
Ambdues se sol·licitaran i tramitaran en els ajuntaments i correspondrà a la direcció territorial de la conselleria competent en matèria de RVI la seua resolució i el pagament de la prestació (en l'actualitat Direcció territorial d'Igualtat i Polítiques Inclusives).
Amb caràcter general, totes les persones amb residència a la Comunitat Valenciana que es troben en situació d'exclusió social o de risc d'exclusió social i complisquen els requisits d'accés.
Segons s'estableix en la llei que regula la RVI, les PERSONES DESTINATÀRIES de la RVI seran:
S'entén per unitat de convivència: Persones que visquen soles o convisquen en un mateix habitatge o allotjament (marc físic de residència permanent i independent o espais físics de residència col·lectiva) unides per vincles matrimonials o relació permanent anàloga, filiació, parentiu per consanguinitat o afinitat fins al 2º grau, acolliment familiar o guarda amb finalitats d'adopció o menors baix guarda de fet d'una de les persones destinatàries. Podran ser també considerades unitats familiars independents:
a) Persones prostituïdes, víctimes de explotació sexual o tracta, violència de gènere o intrafamiliar.
b) Persones que hagen abandonat el seu domicili habitual com a conseqüència d'una ruptura matrimonial per separació o divorci, o per ruptura d'una altra forma de relació permanent anàloga a la conjugal.
c) Persones o unitats de convivència que hagen abandonat el seu domicili habitual, com a conseqüència de l'absència de recursos econòmics suficients per a sufragar les despeses d'allotjament, procedents d'un procés de desnonament o per alguna altra situació extrema.
d) Persones entre 16 i 24 anys, amb menors al seu càrrec.
e) Persones entre 16 i 24 anys que hagen estat subjectes en algun període dels tres anys anteriors a la majoria d'edat al sistema de protecció de menors o al sistema judicial de reeducació.c) Desnonament d'habitatge habitual (sense propietat ni usdefruit d'un altre habitatge).
f) Persones entre 16 i 18 anys que participen en programes per a la preparació de la vida independent com a complement a una mesura de protecció jurídica de la persona menor d'edat
g) Menors de 25 anys amb pensió d'orfandat.
Només podran formar part de 2 unitats de convivència simultàniament els i les menors en règim legal de guarda i custòdia compartida.
Requisits d'accés
No s'exigeix temps mínim de residència en els casos de persones: refugiades, sol·licitants d'asil, asilades, estrangeres exiliades o apàtrides, víctimes de violència de gènere o intrafamiliar, víctimes d'explotació sexual o tracta i perceptores de rendes mínimes procedents d'altres CCAA.
Les persones menors de 25 anys, a més dels requisits anteriors, hauran de complir algun d'aquests:
Per a majors de 18 anys
Per a majors de 16 anys
No podran accedir:
Les persones entre els 18 i els 65 anys, amb un grau de diversitat funcional igual o superior al 65% i les persones de 65 anys o edat superior, únicament podran accedir a la modalitat de Renda complementària d'ingressos per prestacions (excepte excepcions)
Les persones individuals o unitats de convivència que tinguen reconeguda la prestació de l'INGRÉS MÍNIM VITAL tindran dret a la RVI, prèvia sol·licitud, si compleixen els requisits.
No podran accedir a les modalitats de renda de garantia aquelles persones que puguen accedir a les modalitats de renda complementària d'ingressos
En els casos en què no es complisquen tots els requisits actualment, però existisca una data objectiva i coneguda en què es compliran es podrá sol·licitar la RVI amb una antelació de 6 mesos a la data prevista de compliment dels requisits, i la resolució i els efectes econòmics d'aquesta tindran vigència a partir del primer dia del mes següent a aquesta data (data de finalització de prestació incompatible, quan es vaja a complir l'edat mínima o quan es deixe d'ocupar una plaça residencial).
Les 2 modalitats de RENDA DE GARANTIA (Renda de garantia d'ingressos mínims –RGIM- i Renda de garantia d'inclusió social –RGIS-) podran sol·licitar-se al llarg de tot l'any, a partir d'abril de 2018.
Les 2 modalitats de RENDA COMPLEMENTÀRIA D'INGRESSOS podran sol·licitar-se al llarg de tot l'any, a partir del 22 d'abril de 2019 en el cas de la Renda complementària d'ingressos per prestacions i a partir de 2022 en el cas de la Renda complementària d'ingressos del treball.
En tots els casos:
L'imprés de SOL·LICITUD DE RENDA VALENCIANA D'INCLUSIÓ de la Generalitat Valenciana pot descarregar-se en els enllaços següents: Impresos associats - RGIS i Impresos associats - RGIM.
Documentació a presentar juntament amb la sol·licitud
Els impresos de la Generalitat Valenciana relacionats anteriorment poden descarregar-se en els enllaços següents: Impresos associats - RGIS i Impresos associats - RGIM
Quan els documents necessaris per a completar la sol·licitud no puguen ser comprovats per l'administració de manera telemàtica o no obren en la seua poder i no puguen ser aportats en el moment de la sol·licitud, es podran substituir per una DECLARACIÓ RESPONSABLE de la persona sol·licitant en la qual conste que s'obliga a presentar aqueixa documentació durant la instrucció del procediment.
Per a la presentació de la sol·licitud de RGIM o RGIS, la persona interessada pot:
1er. Acudir al CMSS corresponent per zona de residència, on se li facilitarà la sol·licitud i podrà:
2on. Realitzar el tràmit des de la seu electrònica
3 er. Acudir directament a registrar la sol·licitud i documentació complementària a qualsevol dels registres presencials de l'Ajuntament de València (registre general, OAC tabacalera, juntes de districte) o als registres oficials de la Generalitat, o mitjançant qualsevol de les modalitats previstes en l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Si després d'haver sol·licitat RGIM o RGIS desitja sol·licitar el complement de lloguer o el complement de quota hipotecaria o comunicar alguna variació de la situació de la seua unitat de convivència, serà necessari que presente la sol·licitud corresponent:
MÒDUL GARANTIT. Les quanties màximes de les 4 modalitats de RVI s'estableixen com % del Salari Mínim Interprofessional (SMI) vigent en 2019, actualitzant-se, a partir del 2021, amb l'IPC (sempre que l'IPC no siga a la baixa i que, una vegada acumulat, no supere l'SMI vigent).
Nº persones Unitat Convivència |
Renda complementaria d’ingressos del traball |
Renda complementaria d’ingressos per prestacions |
Renda de garantia d’ingressos mínims |
Renta de garantía d’inclusió social |
|
|
|
|
|
1 |
80% SMI |
70% SMI |
35% SMI |
70% SMI |
2 |
88% SMI |
82% SMI |
42% SMI |
82% SMI |
3 |
96% SMI |
90% SMI |
45% SMI |
90% SMI |
4 |
104% SMI |
96% SMI |
47% SMI |
96% SMI |
5 |
112% SMI |
102% SMI |
51% SMI |
102% SMI |
6 o més |
120% SMI |
110% SMI |
55% SMI |
110% SMI |
IMPORT RECONEGUT. L'import mensual reconegut de la prestació econòmica de RVI (mínim de 50 €) serà la diferència entre el mòdul garantit de RVI que correspondria, segons modalitat i nombre de persones que componen la unitat de convivència, i els recursos econòmics de què disposen (ingressos econòmics compatibles i computables, 2% del valor cadastral d'immobles diferents a l'habitatge habitual,…).
IMPORT A PERCEBRE. Serà igual a l'import reconegut, més els complements, menys els imports, en el seu cas, del (IMV) Ingrés Mínim Vital o la RAI (Renda Activa d'Inserció) per violència de gènere o violència domèstica. Si els imports del IMV o la RAI per violència superaren l'IMPORT A PERCEBRE, la RVI es reconeixerà a import 0, es mantindrà a la persona com a titular de la prestació i se'ls reconeixerà el dret a la prestació professional, llevat que sol·licite l'extinció.
Complements a la RVI:
La RVI es podrà incrementar fins al 25% per a sufragar despeses de lloguer o hipoteca i drets energètics o en un 10 % per a garantir els drets energètics en els casos que no existisquen despeses d'allotjament. Aquests complements tindran un import mínim de 50 euros.
Per a unitats de convivència conformades per més de 6 persones, l'import reconegut de la prestació econòmica, s'incrementarà en 60 euros per cada persona membre addicional (a partir del 30 de novembre de 2020).
En el cas de les “persones prostituïdes, víctimes d'explotació sexual o tracta” que es comprometen a un itinerari d'inclusió social que incloga eixir de la situació de prostitució, l'import reconegut de la prestació econòmica de la RGIS s'incrementarà en 320 euros.
A més de la prestació econòmica les persones destinatàries de RVI:
EFECTES ECONÒMICS: a partir del dia primer del mes següent de la data de la sol·licitud o del mes en què s'hagen complit els requisits en el cas de sol·licituds realitzades de manera anticipada al compliment d'aquests.
ABONAMENT DE LA RVI: es realitzarà per la Generalitat directament a la persona titular, mitjançant ingrés en compte bancari. Els pagaments posteriors a la resolució s'efectuaran per mensualitats vençudes.
Realitzar la sol·licitud en línia amb firma digital
Pot iniciar la sol·licitud en línia polsant el botó Iniciar tràmit situat a l’inici d’esta pàgina. Haurà d’identificar-se i firmar electrònicament d’acord amb els requisits assenyalats en Seu Electrònica / Sistemes de firma.
Podrà imprimir i guardar un justificant de presentació. Posteriorment en l’apartat Carpeta Ciutadana d’esta Seu podrà consultar i obtindre còpia de les seues instàncies presentades i igualment podrà aportar documentació addicional o que li siga requerida.
La informació específica a persones sol·licitants estarà disponible en els Centres Municipals de Servicis Socials i en les oficines PROP de la Generalitat.
La informació general del tràmit també estarà disponible en els registres municipals i a través dels telèfons 010 (Ajuntament València) i 012
LLEI 19/2017, de 20 de desembre, de la Generalitat, de renda valenciana d’inclusió.
DECRET 60/2018 pel qual es desenrotlla la Llei 19/2017, de 20 de desembre, de renda valenciana d'inclusió.